Skip to content

Je gebruikt een verouderde browser

Internet Explorer wordt niet ondersteund door deze site en Microsoft is gestopt met het uitbrengen van updates, daarom kun je problemen ondervinden bij het bezoeken van deze site en we raden je sterk aan je browser te upgraden voor moderne webfunctionaliteit, een betere gebruikerservaring en verbeterde beveiliging.

Actualiseer mijn browser

Dit UNO speeltoestel gaat eenzaamheid onder kinderen op lagere scholen tegen

2 min leestijd

Betere Samenleving

In partnership met UNO x Mattel

Creative & Media Agency Dentsu en Mattel's UNO hebben samengewerkt om een inclusieve speeltuininstallatie te ontwikkelen die eenzaamheid op schoolpleinen voorkomt.
Source: Foto: UNO

Het UNO Speelkwartier verlaagt de drempel voor kinderen om  samen te spelen en daardoor eenzaamheid te voorkomen.

Wist jij dat 1 op de 10 kinderen eenzaam is? Om die eenzaamheid tegen te gaan heeft basisschool Hof ter Weide nu een nieuw speeltoestel. Het UNO-speelkwartier. De kinderen zijn razend enthousiast.

Eenzaamheid op het schoolplein

Voor eenzame kinderen is vragen of ze mee mogen spelen vaak lastig. Bij UNO is dit niet meer nodig. UNO heeft namelijk zijn eigen speelvlak en ieder kind dat op het speelvlak staat mag mee doen. Zo hoeft geen kind meer te vragen of ze mee mogen spelen. Het verlaagt de drempel die toegang biedt tot het samen spelen.

“Wij wisten eerst niet dat kinderen zich alleen voelden. Maar door dit zijn kinderen gaan zeggen van ja, ik voel me alleen. Misschien dat andere scholen dat ook hebben, maar dat ze dat niet merken. Daarom is dit heel goed voor die scholen, dat ze dit kunnen gebruiken,” zegt een leerling.

Speeltoestel tegen eenzaamheidSource: None

Kinderen helpen met het project

Basisschool Hof ter Weide is de eerste school die meedoet aan dit project. En ook de leerlingen hebben geholpen. Zo hebben ze meegedacht met het ontwerp en bedacht welke spelletjes ze met UNO kunnen gaan spelen.

Source: foto: Brightvibes

Hoe werkt UNO?

Het UNO Speelkwartier helpt kinderen een spel kiezen. Van politie en boefje tot tikkertje en buskruit; door aan z’n neus te draaien komt er een emoji van het te spelen spel in z’n oog in beeld; voor elk kind leesbaar ongeacht leeftijd of achtergrond.

Alle kinderen die in het speciale speelvlak staan spelen automatisch mee, dat is de afspraak die is gemaakt. De belangrijkste drempel om aan te sluiten bij een spel – vragen of je mee mag spelen – is bij het nieuwe speeltoestel weggenomen. Er wordt door de school een speciaal lesprogramma gewijd aan eenzaamheid op school, het belang van samen spelen en hoe het UNO Speelkwartier daaraan kan bijdragen.

Source: Foto: UNO

Wil jij UNO op jouw schoolplein?

UNO wil maar al te graag op meer schoolpleinen verschijnen.

Bij een aanvraag zal er gekeken worden naar:

  • Heeft de school een leerlingenraad?
  • Heeft de school al een programma tegen eenzaamheid?
  • Mate van geschiktheid van het schoolplein.

Wil je meer weten, neem dan contact op met Thijs Verheugen van PS City (thijs.verheugen@pscity.nl – Mobile  +316 29 05 7171) en bekijk deze website voor meer informatie.

Het speeltoestel en lesprogramma hebben een gezamenlijk doel: Eenzaamheid onder kinderen wegnemen. Ieder kind verdient het om mee te spelen.

Dit artikel is voor het eerst op BrightVibes gepubliceert op 1 november 2019.

Maak impact

Tips voor als je kind eenzaam is

Lees hier wat je kunt doen om jouw kind te helpen als het zich eenzaam voelt.