Skip to content

Je gebruikt een verouderde browser

Internet Explorer wordt niet ondersteund door deze site en Microsoft is gestopt met het uitbrengen van updates, daarom kun je problemen ondervinden bij het bezoeken van deze site en we raden je sterk aan je browser te upgraden voor moderne webfunctionaliteit, een betere gebruikerservaring en verbeterde beveiliging.

Actualiseer mijn browser

Hulp in coronatijden

4 min leestijd

Betere Samenleving
Source: covidcommunitybox

Sinds de afgekondigde maatregelen is er een groot aantal hartverwarmende acties op gang gekomen, van het aanbieden om boodschappen te doen, telefooninitiatieven om ouderen uit hun isolement te halen, restaurants die gratis maaltijden aanbieden tot wijken die hun minderbedeelde bewoners een handje helpen.
We hebben er een paar op een rijtje gezet!

#COVID19CommunityBox

"Geef wat je kwijt kan, neem alleen wat je nodig hebt" En denk aan de minderbedeelde….

In Amsterdam-West is de #COVID19CommunityBox geïntroduceerd; buurtbewoners die iets kunnen missen kunnen dit in het krat doneren, mensen die iets écht nodig mogen dit uit het krat meenemen. Dat er goed gebruik gemaakt wordt van het krat bleek vanochtend, toen er al veel spullen waren meegenomen.

Door het krat regelmatig te controleren bleek dat veel spullen verspreid over de dag waren meegenomen en mensen dus blijkbaar gehoor hebben gegeven aan de oproep om alleen dat mee te nemen wat je écht nodig hebt.

Meer info vind je hier: Covidcommunitybox

Dank aan Joe Heston-Ellis

#COVID19CommunityBox Source: None
Source: None

Twee studenten starten Koetjes&Kalfjes.

Door het Corona virus worden evenementen massaal afgelast. Waar een student zelf baalt van een feestje dat niet meer doorgaat, zit een oudere alleen thuis omdat zijn of haar enige sociale activiteit van de week is afgelast. Ouderen zijn de meest kwetsbare groep van onze samenleving en worden daarom geadviseerd om zo veel mogelijk binnen te blijven.

Door de huidige situatie dreigen ouderen in een sociaal isolement te raken. Dagelijks contact met kinderen, kleinkinderen en buren wordt afgereaden. Koetjes & en Kalfjes koppelt studenten (kalfjes) aan ouderen (koetje). Als Kalfje bel je één keer per 2 á 3 dagen om een beetje te kletsen, over koetjes en kalfjes zeg maar. Op deze manier hebben beiden een leuk gesprekje en zorgt het Kalfjee voor gezelligheid in het leven van een Koetje. 

Wil jij in deze tijden van crisis ook wat betekenen? Heb je een vlotte babbel? Dan kan jij een hoop betekenen! 

Aanmelden kan op https://www.koetjes-kalfjes.

bron:https://www.koetjes-kalfjes.info/

Koetjes&Kalfjes Source: None

Bezorgen aan senioren in plaats van uit eten

"In 48 uur is de wereld van eten en drinken compleet veranderd", zegt Marinus Bothof, eigenaar van restaurant Fuiks in Capelle. "Na de persconferentie van Rutte met maatregelen afgelopen donderdag, stroomden de annuleringen binnen." Toch laat Marinus zich niet zomaar uit het veld slaan. Het restaurant gaat maaltijden bezorgen aan senioren.

"Wij zijn echt geschrokken van de maatregelen die Rutte afgelopen donderdag aankondigde. We hebben een goede fles wijn gedronken en tegen elkaar gezegd: we gaan niet bij de pakken neerzitten. We hebben voorraad, chefs en prachtige mensen in de bediening."

"Aanstaande dinsdag gaat de nieuwe kaart in. Dat betekent dat je al deels hebt ingekocht voor de nieuwe kaart, maar ook alles in huis moet hebben voor de huidige kaart. Daarnaast is het personeel al ingepland. Als je dan opeens de helft minder gasten hebt, heb je mensen en ingrediënten over."

Weggooien is voor Bothof geen optie: "We hanteren niet voor niets het motto love food, hate waste. Verspillen van goede ingrediënten is gewoon zonde. We kunnen wel arbeidstijdverkorting aanvragen en een deel van het personeel naar huis sturen om onze kosten te drukken, maar daar schieten onze senioren niks mee op."

Het restaurant heeft daarom besloten om maaltijden te koken en te bezorgen aan senioren die hun huis niet uit kunnen door het coronavirus. "We gaan hiermee door, net zo lang tot de ouderen weer naar buiten mogen."

meer info vind je hier: Rijnmond

Source: None

Samen zijn we allemaal

 Vier studenten: Naut van Teeseling (20), Amber Nagelhout (24), Thijs de Jongh (23) en Jasper Veen (23) bedachten ‘Gewoon mensen die mensen willen helpen’. Een website waarop zij hulpvragers in heel Nederland koppelen aan mensen die het aanbieden.

Om de beweging aan de gang te houden hebben ze een aantal opties online gezet waardoor je jouw zichtbaarheid en deelname aan deze beweging kunt vergroten, als een printbaar briefje die je bij je buren door de bus kunt doen om in contact te komen, een poster die je kunt printen om op openbare plekken te hangen of een wc-rol voor je raam te zetten om aan te geven dat je "een gewoon mens bent die gewone mensen helpt".

Meer info op: Gewoon mensen die mensen helpen

Source: None

NU’91

Vanuit het hele land komen er reacties binnen dat mensen willen helpen in de zorg gedurende de coronacrisis. Denk aan gepensioneerde verpleegkundigen, oud-zorgverleners, verpleegkundigen die hun BIG-registratie niet meer hebben of studenten aan zorgopleidingen. NU’91 wil deze mensen in kaart brengen, zodat we – indien nodig – extra zorgverleners kunnen inzetten op de juiste plek.

Wil jij je graag aanmelden voor het Landelijk Coordinatiepunt Zorgprofessionals? 

Vul dan het formulier in : Coronadossier

NU’91 Source: None

Dankaandezorg.nl

Deze website biedt de mogelijkheid om jouw persoonlijke dankwoord aan de zorg achter te laten.

"Lieve zorgdragers van Nederland,                                                                                                                                         

Samen staan we sterk en zonder jullie zijn we nergens. Heel Nederland draagt momenteel de consequenties van de Covid-19 pandemie. Maar jullie dragen ook zorg voor de oplossing ervan. En dat is geen geringe last.

Wij, jullie medelanders, hebben veel bewondering voor de manier waarop jullie je dag na dag en nacht na nacht inzetten. Daarom speciaal voor jullie: een digitaal hart onder de riem", zegt Dankaandezorg.nl

Je kunt jouw persoonlijke bedankje hier achterlaten: https://dankaandezorg.nl/

Dankaandezorg.nl Source: None
Maak impact

Wat kun jij doen om te helpen?

Je kunt je natuurlijk aansluiten bij een van de bovengenoemde initiatieven, maar je kunt jezelf ook aanbieden op hulp en aanbod sites als bijvoorbeeld Amsterdam Corona Help