Skip to content

Je gebruikt een verouderde browser

Internet Explorer wordt niet ondersteund door deze site en Microsoft is gestopt met het uitbrengen van updates, daarom kun je problemen ondervinden bij het bezoeken van deze site en we raden je sterk aan je browser te upgraden voor moderne webfunctionaliteit, een betere gebruikerservaring en verbeterde beveiliging.

Actualiseer mijn browser

Bij i-did krijgen mensen én grondstoffen een tweede kans

3 min leestijd

Betere Samenleving
Source: MaatschapWij

Om bij te dragen aan een inclusieve en circulaire wereld herwaardeert i-did textiele grondstoffen en arbeidspotentieel.

Maatschappelijke missie

Wanneer Mireille Geijsen moeder wordt, voelt ze ineens sterk dat ze een bijdrage wil leveren aan de wereld om haar heen. In diezelfde periode ziet de betekenisvolle ondernemer in spé dat haar Koerdische vriendin, een hoogopgeleide nieuwkomer, nergens aan de bak komt. En dat terwijl ze maar al te graag mee wil doen.

Al snel realiseert Mireille zich dat de situatie van haar vriendin symbool staat voor een veel groter probleem. Om mensen die aan de zijlijn van de samenleving staan voor eens en altijd van de maatschappelijke reservebank te halen, start ze in 2009 i-did.

Mireille Geijsen van i-did vertelt over herwaardering van mensen én grondstoffen Om bij te dragen aan een inclusieve en circulaire wereld, geeft i-did zowel mensen als grondstoffen een tweede kans. Oprichter Mireille Geijsen: “Ik geloof niet in een maatschappij waarin sommige mensen worden uitgesloten en de aarde dag in dag uit wordt uitgeput. Het is zo ongelooflijk belangrijk om in harmonie met mens én natuur te leven.”

Let op: we hebben deze video vóór corona opgenomen. Vandaar dat er door de medewerkers geen afstand wordt gehouden. Source: Maatschapwij

Dubbele herwaardering

Inmiddels is i-did een succesvolle sociale onderneming die textiele grondstoffen én arbeidspotentieel herwaardeert. Van afgeschreven bedrijfskleding maakt het betekenisvolle bedrijf producten voor de organisatie van wie het textiel oorspronkelijk was. “Van het bedrijfstextiel maken we eerst vilt, en daarvan maken we nieuwe producten”, legt Mireillle uit. “Zo hebben we van afgeschreven zorgkleding zakjes gemaakt die kinderen op hun ziekenhuiskleding kunnen klikken en waar ze hun dierbare spullen in kunnen doen. Bedrijven en organisaties leveren dus als het ware hun eigen grondstoffen aan.”

maken het leven van kinderen die in het ziekenhuis liggen nét wat fijner. Bovendien zijn ze gemaakt van afgeschreven zorgkleding en dus volledig circulair.
Deze speciale zakjes maken het leven van kinderen die in het ziekenhuis liggen nét wat fijner. Bovendien zijn ze gemaakt van afgeschreven zorgkleding en dus volledig circulair. Source: MaatschapWij

Menselijk talent

Naast het opruimen van de gigantische textiele afvalberg, voorkomt i-did de verspilling van menselijk talent. De onderneming werkt namelijk alleen met mensen die langdurig werkloos zijn geweest of zelfs nog nooit een baan in Nederland hebben gehad. “De medewerkers worden gecoacht op persoonlijke ontwikkeling en doen werkervaring op. Dat is een enorme boost voor hun eigenwaarde”, vertelt Mireille.

Transformatie

Vooral het contact met collega’s zorgt er volgens Mireille voor dat mensen zichtbaar opbloeien. “De meeste medewerkers komen heel verlegen en bijna een beetje schichtig binnen. Na het traject gaan ze rechtop lopend en trots naar buiten. We hebben zelfs gehad dat kinderen van een medewerker spontaan langskwamen om een kijkje bij ons te nemen. Die zonen zeiden: ‘Onze moeder is zo veranderd, het is ongelooflijk.’”

bloeien mensen zichtbaar op. Het contact met collega's en de fijne werksfeer geven mensen een enorme boost.
Bij i-did bloeien mensen zichtbaar op. Het contact met collega’s en de fijne werksfeer geven mensen een enorme boost. Source: MaatschapWij

Een écht loon

Door de jaren heen heeft i-did gemerkt dat een plekje op de loonlijst wonderen doet. “In onze maatschappij is werk zo ongelooflijk belangrijk geworden. Als je geen werk hebt, dan tel je niet mee. Door mensen als volwaardig personeelslid op de loonlijst te zetten, ervaren mensen soms voor het eerst hoe het is om écht onafhankelijk te zijn.”

Toekomstgericht

Omdat i-did zoveel mogelijk mensen wil helpen, kunnen medewerkers er niet voor eeuwig blijven werken. Alles is er dan ook op gericht om de werknemers klaar te stomen voor hun baan ná i-did. Mireille: “We willen voorkomen dat mensen denken: ‘ik kan nu wel werken, maar ik kan het alleen híer.’ Daar coachen we op: ‘Nee: jij bent dat talent. Wij wekken het even in je op, maar jij kan dit zelf.’”

maakt i-did van afgeschreven bedrijfstextiel. Door van het gerecyclede vilt vervolgens weer producten te maken voor de bedrijven van wie het textiel oorspronkelijk was, is de cirkel rond.
Dit speciale vilt maakt i-did van afgeschreven bedrijfstextiel. Door van het gerecyclede vilt vervolgens weer producten te maken voor de bedrijven van wie het textiel oorspronkelijk was, is de cirkel rond. Source: MaatschapWij

Sociale franchise

Om nog meer impact te maken gaat i-did de komende tijd uitbreiden. Mireille: “We gaan onze eigen fabriek oprichten, zodat we het hele proces van vervezelen tot vervilten zelf kunnen doen. En van die fabriek gaan we een sociale franchise maken. Dus als ik groot mag dromen, dan komen er overal ter wereld i-did fabrieken en ateliers om zoveel mogelijk mensen aan het werk te helpen én zoveel mogelijk rotzooi op te ruimen.”

Vanwege het coronavirus maakt i-did op dit moment herbruikbare sociale mondkapjes. Bijvoorbeeld voor in het ov. Door ze te bestellen bescherm je niet alleen jezelf en anderen, maar help je dit geweldige bedrijf ook de crisis door. Doen dus!

BELANGRIJK: Deze video hebben we i.s.m. MaatschapWij vóór corona opgenomen. Vandaar dat er door de medewerkers van i-did geen anderhalve meter afstand wordt gehouden.