Skip to content

Je gebruikt een verouderde browser

Internet Explorer wordt niet ondersteund door deze site en Microsoft is gestopt met het uitbrengen van updates, daarom kun je problemen ondervinden bij het bezoeken van deze site en we raden je sterk aan je browser te upgraden voor moderne webfunctionaliteit, een betere gebruikerservaring en verbeterde beveiliging.

Actualiseer mijn browser

Dit nieuwe ‘verticale bos’ is letterlijk het groenste sociale woningbouwproject dat er bestaat.

9 min leestijd

Duurzame Aarde
Source: StefanoBoeriArchitetti.net

De Trudo Toren – een prachtig verticaal bos in Eindhoven – bevordert de biodiversiteit, bestrijdt de klimaatverandering en levert waarschijnlijk de coolste betaalbare woningen van Nederland.

Het nieuwe Trudo Verticale Bos in Eindhoven is een betaalbaar sociaal wooninitiatief

Eindhoven is net klaar met het planten van 125 bomen in zijn eerste Verticale Bos. Volgende maand zullen de nieuwe bewoners er hun intrek nemen. Wat Trudo Toren nog specialer maakt, is dat het uit 125 kleine, betaalbare appartementen (van ongeveer 50 m2 per stuk) bestaat. Trudo is de naam van de Eindhovense woningbouwvereniging achter het project, met architectuur van verticaal bos pionier Stefano Boeri Architetti.

De 125 bomen en 5.200 struiken en planten nemen jaarlijks 50.000 kilo CO2 op en produceren 13.750 kilo zuurstof.
Een prachtige samenwerking tussen verschillende bedrijven met hetzelfde doel: de biodiversiteit in grootstedelijke gebieden bevorderen. De 125 bomen en 5.200 struiken en planten nemen jaarlijks 50.000 kilo CO2 op en produceren 13.750 kilo zuurstof. Source: StefanoBoeriAchitetti.net

Trudo Toren: Laatste boom

Op 2 juni is de laatste boom geplant aan de gevel van de groene Trudo Toren. Deze maandenlang durende operatie is met grote zorgvuldigheid uitgevoerd door Du Pré groenprojecten en Stam en de Koning.

Alle bomen en planten zijn geselecteerd dankzij een samenwerking van Laura Gatti (Italiaanse botanist), Dupré en bomenkwekerij Van de Berk in Sint-Oedenrode. 

Een prachtige samenwerking van verschillende bedrijven met hetzelfde doel: biodiversiteit bevorderen in hoogstedelijk gebied. De 125 bomen en de 5.200 struiken en planten zorgen jaarlijks voor 50.000 kilo co2 absorptie en produceren 13.750 kilo zuurstof. Ook hebben we inmiddels het eerste vogelnest gespot. We zijn erg benieuwd hoe de Trudo Toren er tijdens de vier seizoenen uit gaat zien!

Een knap staaltje Supporting People: 125 betaalbare, prachtige en duurzame huurwoningen op één van de meest aantrekkelijke en levendige plekken van Eindhoven!

Bron: Trudo.nl 

De expertise van architect Stefano Boeri, inmiddels internationaal bekend van de groene woontorens in Milaan, werd door woningcorporatie Sint-Trudo ingeschakeld om op Strijp-S het groene appartementencomplex te realiseren.
De Trudo Toren In Eindhoven het eerste ‘Vertical Forest’ van Nederland. De expertise van architect Stefano Boeri, inmiddels internationaal bekend van de groene woontorens in Milaan, werd door woningcorporatie Sint-Trudo ingeschakeld om op Strijp-S het groene appartementencomplex te realiseren. Source: VAN DEN BERK (UK Ltd.)
Toch beschikt elk appartement nog over de ruimtelijke uitbreiding in de vorm van terrassen van meer dan 4 vierkante meter en de natuurlijke micro-omgeving die wordt gecreëerd door de aanwezigheid van 1 boom en 20 struiken op elk balkon.
De appartementen zijn klein (minder dan 50 vierkante meter) en ontworpen voor het type gebruiker waarvoor ze bestemd zijn. Toch beschikt elk appartement nog over de ruimtelijke uitbreiding in de vorm van terrassen van meer dan 4 vierkante meter en de natuurlijke micro-omgeving die wordt gecreëerd door de aanwezigheid van 1 boom en 20 struiken op elk balkon. Source: StefanoBoeriAchitetti.net
In feite zal het Trudo Vertical Forest in staat zijn een nieuwe groene habitat in de grootstedelijke omgeving van Eindhoven te creëren. Deze habitat zal bijdragen aan de ontwikkeling van de biodiversiteit, een echt ecosysteem dat wordt gevormd door de aanwezigheid van meer dan 70 verschillende plantensoorten. Dit ecosysteem kan de luchtvervuiling tegengaan dankzij het vermogen van de bomen om elk jaar meer dan 50 ton kooldioxide te absorberen.
Een echt ecosysteem In feite zal het Trudo Vertical Forest in staat zijn een nieuwe groene habitat in de grootstedelijke omgeving van Eindhoven te creëren. Deze habitat zal bijdragen aan de ontwikkeling van de biodiversiteit, een echt ecosysteem dat wordt gevormd door de aanwezigheid van meer dan 70 verschillende plantensoorten. Dit ecosysteem kan de luchtvervuiling tegengaan dankzij het vermogen van de bomen om elk jaar meer dan 50 ton kooldioxide te absorberen. Source: StefanoBoeriAchitetti.net
Het 70 meter project is de eerste ‘bostoren’ die bestemd is voor sociale woningbouw Source: VAN DEN BERK (UK Ltd.)
Het gebouw heeft zijn groene uiterlijk gekregen door XL plantenbakken aan de gevel bij ieder appartement. De bakken zijn beplant met bomen, struiken en vaste planten en door de hoeveelheid én de maat van de beplanting is er een verticale groenstructuur ontstaan. Een zeer innovatieve vorm van stedelijke ontwikkeling die naadloos aansluit bij de urgentie om steden te vergroenen.
De urgentie om steden te vergroenen. Het gebouw heeft zijn groene uiterlijk gekregen door XL plantenbakken aan de gevel bij ieder appartement. De bakken zijn beplant met bomen, struiken en vaste planten en door de hoeveelheid én de maat van de beplanting is er een verticale groenstructuur ontstaan. Een zeer innovatieve vorm van stedelijke ontwikkeling die naadloos aansluit bij de urgentie om steden te vergroenen. Source: VAN DEN BERK (UK Ltd.)
Iedereen is erg benieuwd hoe de Trudo Toren er tijdens de vier seizoenen uit gaat zien!
Het eerste vogelnest is inmiddels gespot Iedereen is erg benieuwd hoe de Trudo Toren er tijdens de vier seizoenen uit gaat zien! Source: VAN DEN BERK (UK Ltd.)
Ze zijn daarna door Laura Gatti en Stefano Boeri persoonlijk gecontroleerd. De bomen hebben in totaal twee jaar bij Van den Berk op het speciaal ingerichte veld aan de druppelleiding gestaan, totdat het project zover was gevorderd dat de bomen konden worden geplant.
In het voorjaar van 2018 zijn alle bomen gerooid en voorzien van een ‘airpot’. Ze zijn daarna door Laura Gatti en Stefano Boeri persoonlijk gecontroleerd. De bomen hebben in totaal twee jaar bij Van den Berk op het speciaal ingerichte veld aan de druppelleiding gestaan, totdat het project zover was gevorderd dat de bomen konden worden geplant. Source: VAN DEN BERK (UK Ltd.)
De kluiten van de bomen zijn verankerd aan de bakken en de bomen zijn met boombanden aan staaldraden aan het gebouw bevestigd. Ze staan in een speciaal samengesteld substraat.
Trudo Toren: 125 bomen op 19 etages De kluiten van de bomen zijn verankerd aan de bakken en de bomen zijn met boombanden aan staaldraden aan het gebouw bevestigd. Ze staan in een speciaal samengesteld substraat. Source: VAN DEN BERK (UK Ltd.)
Door de bomen vooraf te rooien en op ‘airpot te zetten´ zijn deze de verplantingsstress op de kwekerij al kwijtgeraakt. De kluiten hebben goed kunnen doorwortelen, want de airpots stimuleren de aanmaak van fijne haarwortels en zo maken we bomen met kluiten van de hoogst mogelijke kwaliteit.
Verplantingsstress. Door de bomen vooraf te rooien en op ‘airpot te zetten´ zijn deze de verplantingsstress op de kwekerij al kwijtgeraakt. De kluiten hebben goed kunnen doorwortelen, want de airpots stimuleren de aanmaak van fijne haarwortels en zo maken we bomen met kluiten van de hoogst mogelijke kwaliteit. Source: VAN DEN BERK (UK Ltd.)
In samenspraak met landschapsarchitect Laura Gatti en groenaannemer DuPré is gekozen voor een inheems en sterk assortiment om het bos de allerbeste groeikansen te geven. Uiteraard is er ook gekeken naar diversiteit in bladkleur, bladvorm en bloei voor een aantrekkelijk beeld. Om deze reden zijn ook rood- en grijsbladige bomen in het beplantingsplan opgenomen en zijn er behalve hoogstam- ook meerstammige bomen uitgekozen.
Inheemse bomen In samenspraak met landschapsarchitect Laura Gatti en groenaannemer DuPré is gekozen voor een inheems en sterk assortiment om het bos de allerbeste groeikansen te geven. Uiteraard is er ook gekeken naar diversiteit in bladkleur, bladvorm en bloei voor een aantrekkelijk beeld. Om deze reden zijn ook rood- en grijsbladige bomen in het beplantingsplan opgenomen en zijn er behalve hoogstam- ook meerstammige bomen uitgekozen. Source: VAN DEN BERK (UK Ltd.)
Een automatisch gestuurd bewateringssysteem zal een goede hergroei in de bakken van het ‘Vertical Forest’ waarborgen.
Bewatering en onderhoud Een automatisch gestuurd bewateringssysteem zal een goede hergroei in de bakken van het ‘Vertical Forest’ waarborgen. Source: VAN DEN BERK (UK Ltd.)
Alle beplantingsbakken van het wooncomplex zijn voorzien van sensoren welke de waterbehoefte monitoren en zorgen dat er tijdig water wordt gegeven. Voor het onderhoud is een passend plan gemaakt. Dit wordt uitgevoerd met een glazenwasinstallatie, zo'n 4 tot 5 keer per jaar.
Sensoren voor waterbehoefte Alle beplantingsbakken van het wooncomplex zijn voorzien van sensoren welke de waterbehoefte monitoren en zorgen dat er tijdig water wordt gegeven. Voor het onderhoud is een passend plan gemaakt. Dit wordt uitgevoerd met een glazenwasinstallatie, zo’n 4 tot 5 keer per jaar. Source: VAN DEN BERK (UK Ltd.)
Het concept 'Vertical Forest' vraagt om goed doordachte technische oplossingen, want de groeiplaatsen zijn van nature niet optimaal. In de aanloop naar de realisatie van de bostoren in Milaan zijn daarom veel tests en onderzoeken gedaan met betrekking tot de groeiomstandigheden van de bomen.
Technische oplossingen Het concept ‘Vertical Forest’ vraagt om goed doordachte technische oplossingen, want de groeiplaatsen zijn van nature niet optimaal. In de aanloop naar de realisatie van de bostoren in Milaan zijn daarom veel tests en onderzoeken gedaan met betrekking tot de groeiomstandigheden van de bomen. Source: VAN DEN BERK (UK Ltd.)
Er werden windtests gedaan en er is onderzocht in welk grondmengsel bomen zich het beste kunnen vastzetten. Alles is in het werk gesteld om de juiste condities voor een gezonde groei te gegaranderen. De resultaten in Milaan zijn tot nu toe heel goed en de bewoners zijn zeer positief over hun groene omgeving.
Windtesten en onderzoeken Er werden windtests gedaan en er is onderzocht in welk grondmengsel bomen zich het beste kunnen vastzetten. Alles is in het werk gesteld om de juiste condities voor een gezonde groei te gegaranderen. De resultaten in Milaan zijn tot nu toe heel goed en de bewoners zijn zeer positief over hun groene omgeving. Source: VAN DEN BERK (UK Ltd.)
Uiteraard is er ook gekeken naar diversiteit in bladkleur, bladvorm en bloei voor een aantrekkelijk beeld. Om deze reden zijn ook rood- en grijsbladige bomen in het beplantingsplan opgenomen en zijn er behalve hoogstam- ook meerstammige bomen uitgekozen. De soorten zijn te zien onderaan dit artikel.
Diversiteit in bladkleur Uiteraard is er ook gekeken naar diversiteit in bladkleur, bladvorm en bloei voor een aantrekkelijk beeld. Om deze reden zijn ook rood- en grijsbladige bomen in het beplantingsplan opgenomen en zijn er behalve hoogstam- ook meerstammige bomen uitgekozen. De soorten zijn te zien onderaan dit artikel. Source: VAN DEN BERK (UK Ltd.)
Woningcorporatie Sint Trudo|Stefano Boeri Architecten|Stam + de Koning, contructie|DuPré, groen aannemer|BvB Substrates|Van den Berk Kwekerijen.
De project groep Woningcorporatie Sint Trudo|Stefano Boeri Architecten|Stam + de Koning, contructie|DuPré, groen aannemer|BvB Substrates|Van den Berk Kwekerijen. Source: VAN DEN BERK (UK Ltd.)
Op 2 juni is de laatste boom geplant op de gevel van de Trudo Toren Source: VAN DEN BERK (UK Ltd.)
Klik op
Bomen voor deze toepassing Klik op “Bron” en scroll naar de onderkant van de pagina voor een gedetailleerde beschrijving van de bomen die in dit project zijn geplant ? Source: VAN DEN BERK (UK Ltd.)

DE TRUDO-TOREN EN DE SUSTAINABLE DEVELOPMENT GOALS (SDG’S)

De Sustainable Development Goals (SDG’s), oftewel ‘Duurzaamheidsdoelen’ geven houvast op weg naar die positieve verandering. De 17 doelen zijn opgesteld om van de wereld nog vóór 2030 een betere plek te maken. Voor iedereen. De Sustainable Development Goals zijn afgesproken door de landen die zijn aangesloten bij de Verenigde Naties.

De Trudo-Toren maakt onderdeel uit van de volgende SDG’s:

Source: None

SDG 3 – GOEDE GEZONDHEID EN WELZIJN

Met SDG 3 wordt een goede gezondheid en welzijn voor iedereen gepromoot.

Lees hier meer over SDG 3 – goede gezondheid en welzijn

Source: None

SDG 9 – INDUSTRIE, INNOVATIE EN INFRASTRUCTUUR

Zonder goede infrastructuur is het aanbrengen van verbeteringen in onderwijs, gezondheidszorg of drinkwater lastig. Met SDG 9 wordt gewerkt aan het ontwikkelen en behouden van veerkrachtige infrastructuren en het stimuleren van innovatie. In Milaan 35 km aan wegen toebedeeld aan fietsers.

Lees hier meer over SDG 9 – industrie, innovatie en infrastructuur

Source: None

SDG 12 – VERANTWOORDE PRODUCTIE EN CONSUMPTIE

Het produceren en consumeren van goederen kan en moet anders: het gebruik van vervuilende energiebronnen moet worden teruggeschroefd, verspilling moet worden geminimaliseerd en we moeten de verschuiving maken naar een groene levensstijl. Daar draait SDG 12 om. Dat afval daadwerkelijk als nieuwe grondstof kan dienen, wordt bewezen door studenten van de TU Eindhoven, die een auto van afvalmaterialen bouwden.

Lees hier meer over SDG 12 – verantwoorde productie en consumptie

Source: None

SDG 13 – KLIMAATACTIE

De opwarming van de aarde zorgt steeds vaker voor overstromingen, droogte en andere extreme weersomstandigheden. Met SDG 13 wordt actie ondernomen om de gevolgen van klimaatverandering te beperken en de opwarming van de aarde tegen te gaan. Dat het nog niet te laat is om het tij te keren, bewijst deze organisatie, die maar liefst 500 miljoen bomen in 5 jaar tijd wil planten.

Lees hier meer over SDG 13 – klimaatactie

Maak impact

7x natuurlijke en duurzame oplossingen voor gezond leven in huis

We brengen 90% van onze tijd binnenshuis door. En met de Corona crisis die over de wereld raast vrijwel 100%. De lucht in huis is echter soms 2 tot wel 5 keer meer vervuild dan buiten. Tijd om daar juist nu wat meer aandacht voor te hebben.